ОШ Миша Живановић, Средњево

  • Повећај величину текста
  • Подразумевана величина текста
  • Смањи величину текста

                                                   Дан школе- извештај

                        

У суботу 30.03.2013. са почетком у 12 часова обележен је Дан ОШ „Миша Живановић под слоганом „НЕКА СРЦЕ ЂАКА ЖИВИ КАО У ЈУНАКА“.

Прослави су присуствовали представници локалне самоуправе, директори школа, родитељи, ученици и запослени школе и својим присуством увеличали најбитнији дан наше школе.

Овогодишња академија је била јединствена, али са типично одличним програмом као и сваке године. Програм је био разноврстан, тако да су присутни могли да уживају у песми, игри , рецитацијама и скечевима који су ученици нижих и виших разреда припремили са својим учитељима и наставницима.

Ђачко доба носи са собом изазове и чари, које су на себи својствен начин представили ученици наше школе.

Сликом и речју подсетили смо се на прошлост и садашњост наше школе и њених девет истурених одељења. Потом су сви присутни погледали кратак филм под називом „Ау што је школа згодна“ који су снимили ученици из Макца у сарадњи са наставницом Данијелом Вукашиновић.

Заиграли смо и кола из ШУМАДИЈЕ заједно са ученицима нижих и виших разреда из Средњева.

Најмлађи ученици наше школе из Гарева припремили су интересантне тачку Лакоми мечићи, у којој су наши лептирићи са својим учитељом спојили игру и песму.

У протеклој школској години побољшани су услови рада у школи. Библиотека је адаптирана и набављен је већи број нових књига.

 

Да је љубав према књизи и поезији код неких ученика изражена још у најмлађем узрасту, показала је и ученица 4. разреда, Мина Манасијевић из Камијева, која је освојила 3. место на Општинском такмичењу рецитатора са песмом Мирослава Антића „Имена“.

Да се знање не показује само кроз одговарање на часу и рад, већ и кроз ваннаставне активности, показали су ученици старијих разреда који су са својом наставницом енглеског језика покушали да кроз игру направе једну веселу и разиграну тачку.

Кроз ђачки сан увуче се понекад и недовољна лепа особина. Но, и она је лепа на свој начин, јер је саставни део одрастања. Баш зато су најмлађи ученици из Средњева припремили скеч који носи назив „Тужибаба“.

Ученици се понекад могу осећати као да могу досегнути чак до дуге. Ученица која је песмом успела у томе представила се музичком нумером „Изнад дуге“ .

 

Љубав закуца у наша срца кад јој се најмање надамо, и прати нас кроз све ђачке згоде и незгоде. Плени наш дан и весели наша лица.Љубав нас испуњава добротом и чини да полетимо и онда када сви мисле да падамо. Заљубљени ђак исти је као јунак са крилима, понекад „помеша роткве и ромбоиде и ручне радове и пирамиде

А шта се догоди када девојка и сувише бира просце и сваком налази ману, показали су ученици 6. разреда извођењем комедије Косте Трифковића „Избирачица“ на занимљив и духовит себи својствен начин.

Разиграни ученици нижих разреда из Царевца извели су фолклорну тачку, ШУМАДИЈА и показали како и у данашњем времену постоји начин да се традиција негује и развија.

Све оно што заувек носимо у себи и што постаје саставни део нас, чини да се наша срца заувек споје у једно и куцају само у једном ритму- ритму успеха. Али понекад, савремени развијени свет електронских комуникација, покушава да заузме места и у нашим животима. Чини нам се да су се људи отуђили и да доста времена проводе за компјутером. Ученици виших разреда су са својом наставницом српског језика покушали да дочарају тај трећи свет у коме се на чудесан начин додирују модерни и традиционални токови у човеку и ван њега. Нема ништа горе него када се тиква покондири, а како то изгледа показали су ученици 7. разреда својом изведбом Стеријине комедије „Покондирена тиква“.

28. јуна, на Видовдан, сваке школске године одличним ученицима се додељују похвалнице. Ученици са свим петицама награђују се књигама. Ученицима на крају осмог разреда додељују се Вукове дипломе и исто тако бира се и ђак генерације, који се посебно награђује.

Овогодишња академија употпуњена је и најлепшим љубавним стиховима из Градинара уз романтичну баладу Тошета Проеског, а у романтичном извођењу двеју ученица из 8. разреда.

Као и сваке године, и ове је Свечана академија завршена традиционалним Влашким играма фолклорне секције из Чешљеве баре.