ОШ Миша Живановић, Средњево

 • Повећај величину текста
 • Подразумевана величина текста
 • Смањи величину текста

30.01.2020.

Светосавски квиз

 

У четвртак, 30.01.2020. у  Народној библиотеци ,,Вук Караџић“ у Великом Градишту одржан је Светосавски квиз, у коме су учествовали представници наше школе.

Нашу екипу чиниле су ученице трећег разреда: Дуња Рашковић и Нина Настасовић из Царевца и Анастасија Јанковић из Чешљеве Баре. Показале су изванредно познавање живота и дела Светог Саве и освојиле прво место.

Честитамо такмичаркама и њиховим учитељицама!

 

02.02.2020.

Методе и облици ефикасне наставе и учења

 

У складу са планом о сталном стручном усавршавању запослених, и ове школске године наставља се континуирано и обавезно стручно усавршавање учитеља, наставника и стручних сарадника.

Дана 01. и 02.02.2020. године у централној школи у Средњеву организован је семинар ,,Методе и облици ефикасне наставе и учења“. Семинар се односи на област Општа питања наставе, а обезбеђује развијање компетенција за поучавање и учење и приоритетан је за јачање професионалних капацитета запослених , нарочито у области иновативних метода наставе и стварања подстицајне климе у настави за ефикасно учење.

Аутор семинара је проф.др Радован Антонијевић, доктор педагошких наука и редовни професор Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Семинар су реализовали аутор и Наташа Николић, доктор педагошких наука, асистент Филозофског факултета Универзитета у Београду.

Очекује се да  ће семинар у великој мери допринети побољшању квалитета наставе и учења.

>>ГАЛЕРИЈА<<

 

31.01.2020.

Зашто је пушење лоше за тебе?

 

У централној школи у Средњеву, у организацији Дома здравља из Великог Градишта, организовано је предавање за ученике на тему ,,Зашто је пушење лоше по тебе?“

На овај начин код ученика се буди  свест о штетности пушења и дуванског дима и промовишу се здрави стилови живота.

 

27.01.2020.

Свечано прослављен Свети Сава

 

Школска слава Свети Сава прослављена је традиционално  и свечано у централној школи у Средњеву, као и у свим подручним одељењима.

Ученици и наставници присуствовали су литургијама у црквама, а потом су одржане свечане приредбе.

У школи у Средњеву  изведен је богат програм у славу нашег првог учитеља, а затим је обављено сечење колача и уприличен  свечани ручак  за раднике школе, пензионере и чланове Школског одбора. 

ГАЛЕРИЈА

 

27.01.2020.

                                                 Свети Сава у Царевцу у духу народне традиције

>>ГАЛЕРИЈА<<

 

27.01.2020.

 

Савиндан у Макцу

 

Свети Сава је, као и сваке школске године, свечано обележен у Макцу.

Ученици и наставници присуствовали су литургији у цркви, а потом су најмлађи рецитовали у част првом просветитељу и подсетили присутне на значај Савиног дела и лика.

Ученици осмог разреда били су свечани колачари и они су предали колач седмацима који ће наставиту овај леп обичај обележавања школске славе.

Препуна црква и насмејана лица девојчица и дечака говорили су више од речи. Нема сумње, Свети Сава је увек међу нама!

ГАЛЕРИЈА

 

26.12.2019.
 
Дружење колектива наше школе
 
Крај успешне календарске године обележен је дружењем радника наше школе
У опуштеној атмосфери и добром друштву, заборавило  се на обавезе и бриге, а заједничка жеља свих присутних била је да нам предстојећа година буде још успешнија и да оваква дружења буду што чешћа.

 

 

08.11.2019.            

Награде за најуспешније

 

Поводом Дана просветних радника у свечаној сали Скупштине општине Велико Градиште данас је организован пријем за најуспешније просветне раднике. Председник општине Драган Милић уручио им је награде, истичући значај и тежину посла којим се баве.

Овом приликом награђен је Александар Стојановић, наставник географије, чија је ученица Катарина Томић освојила друго место на Републичком такмичењу. Поред награђених просветних радника, пријему су присуствовали и директори установа.

08.11.2019.

 

Вуку у част

 

Традиционални ,,Вукови дани“ и ове школске године обележени су у нашој школи. Ученици су у част великана српског језика спремили пригодан програм о  његовом животу и делу, а нису изостале ни литерарне и ликовне радионице.

 

РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТНЕ НАСТАВЕ ЗА ШКОЛСКУ 2019/2020.ГОДИНУ

                        ПРОЈЕКАТ „БЕЗБЕДНО ОД КУЋЕ ДО ШКОЛЕ“

            У нашој школи,према Плану и програму за први циклус основне школе,успешно је започела реализација пројектне наставе у првом и другом разреду. Почела је нова школска година,а самим тим и активније укључивање у саобраћај.Током септембра и у првој половини октобра ученици су уз подршку учитеља,родитеља, педагога и директора реализовали пројекат “Безбедно од куће до школе“.   Циљ пројекта је да се кроз игру и забавне активности наши ученици упознају са јавним саобраћајем у свом окружењу. Науче  како да се лепо и културно понашају у јавном превозу како не бисмо угрозили себе и друге. Упознају се са  занимањима,као што су машиновођа,кондуктер,возач,таксиста и саобраћајни полицајац. 

Пројекат су реализовале учитељице Горица Костић из Чешљеве Баре, Сузана Перић из Средњева, Наташа Николић из Печанице , учитељ Станиша Николић , учитељице Раница Миленковић и Ирена Стојшић из Царевца, Солфина Јовановић из Десина  са својим ученицима.

Посетили смо интересантна места ,као што су: железничка станица, аутобуска станица,такси стајалиште , пристаниште бродова и саобраћајну полицију. Вожња возом од Чешљеве Баре до Пожаревца посебно је била занимљива деци. Разговор са машиновођом и кондуктером  пружио им је могућност да се упознају са овим занимањима.Машиновођа је објаснио да, осим што управља локомотивом , брине и о њеној техничкој исправности како би путници били што безбеднији док се возе. Од кондуктера смо купили карту за путовање. Возач такси возила  је објаснио како се наплаћује такси вожња и да приликом вожње сме да вози највише четири путника. Сви у возилу морају да буду везани. На аутобуској станици разговарали смо са возачима аутобуса. Објаснили су да они превозе путнике и брину да безбедно стигну на одредиште. Ако је пут дужи полази још један возач , како би могли да се мењају и одмарају. Ученици су били у могућности да уоче разлику између железничке и аутобуске станице и разлику занимања људи који тамо раде. О безбедности  брину и полицајци. Полицајац је био веома љубазан. Изашао нам је у сусрет и ученицима је објаснио који је посао полицајца. Полицајци који регулишу саобраћај називају се саобраћајци.Показао је деци опрему коју користи: капу, пиштаљку, прслук и стоп палицу. Заједно смо пешачили градом. Објаснио је  да морају да воде рачуна о правилима кретања:кретање по тротоару а прелазак  улице на обележеном пешачком прелазу(зебри) и обратити пажњу на семафор .Разговарао је са ученицима о бојама на семафору. Шетњу градом искористили смо да ученици уоче разлику између села и града(зграде,улице,раскрснице,кружни ток). Приликом посете пристаништа видели су бродове и упознали са правилима речног саобраћаја.Ово су нам омогућили припадници граничне саобраћајне полиције у Великом Градишту.

            Након ових активности организована је радионица са родитељима и ученицима.Ученици,родитељи и учитељи заједно су правили макете превозних средстава и саобраћајних знакова и града.Сви су били веома мотивисани за рад.

                                 На крају све смо то презентовали другим ученицима,наставницима,помоћном особљу, родитељима у холу школе.

                             Пројекат је омогућио ученицима да :

-примене правила културног и безбедног понашања у саобраћају и превозним средствима у насељу и околини

-именују занимања људи

-сарађују са другима у групи на заједничким активностима

-пажљиво и културно слушају саговорника

-користе материјал и прибор у складу са инструкцијама

-повежу резултате рада са уложеним трудом 

 
 
ВИДЕО САДРЖАЈ
 
 
 
 
24.10.2019.  
Наука није баук
 
Да биологија није баук, уверили су се ученици 5. разреда у Макцу. Кроз практичан рад уочавали су разлике између ћелија и учили о њима. У одељењу је владала радна и опуштена атмосфера, а задовољна лица младих научника потврђују да је час успео.
 
 
 
18.10.2019. 
Ученици виших разреда у посети Позоришту на Теразијама, мјузикл ,,Зона Замфирова".
 
 
 

18.10.2019.

Изложба     ,,Упознајте себе и живот ће вам бити лепши''

Поводом обележавања годишњице удружења ,,Луцидо'' из Великог Градишта, у петак 18.10.2019. одржана је изложба под називом ,,Упознајте себе и живот ће вам бити лепши'', где су излагани вајарски и ликовни радови уметника Браничевског округа, али и ученика основних и средњих школа.

На изложби су учествовали и ученици наше школе, чији су радови посебно истакнути на овој изложби. Изложби су присуствовали и директор школе Дејан Рајковић, као и ученици излагачи  и њихови родитељи

>>ГАЛЕРИЈА<<

 

14.10.2019.

,,Ја у будућности – за боље сутра“

 

Сваке школске године ученици наше школе узимају учешће у актуелним ликовним и литерарним конкурсима и често освајају награде. Овога пута учествовали су на конкурсу локалне самоуправе Велико Градиште на тему ,,Ја у будућности – за боље сутра“.

У понедељак, 14.10.2019. године у свечаној сали Скупштине општине Велико Градиште организован је пријем за ученике чији су радови награђени.

Ученици наше школе учествовали су са ликовним радовима и кроз њих дали своју визију боље будућности. Награђени су следећи учениципетог разреда: Бранислав Шекуларац, Ана Марија Тмушић, Сара Миленковић, Ања Настасовић, Јана Мишчевић и Мартина Марковић.

 

Дечија недеља 2019.године

 

            Дечија недеља се одржава сваке године у месецу октобру.Циљеви Дечије недеље су:

 • Скретање пажње најшире јавности на права и потребе деце
 • Указивање на одговорност коју породица,школа,држава и њене институције имају у заштити деце и остваривању њихових права
 • Указивање на примере добре праксе и проблеме у остваривању права деце
 • Подстицање сарадње у стварању услова за поштовање права и развој сваког детета
 • Промоција активног учешћа деце у доношењу одлука које се њих тичу

У нашој школи је ове године обележена Дечија недеља од 7.до 13.октобра са слоганом“ Да право свако-дете ужива лако“

Поводом Дечије недеље за ученике од   I   до  IVразреда реализоване су следеће активности:

ПОНЕДЕЉАК    7.10.2019.  Игре без граница

УТОРАК              8.10.2019. Цртање по бетону

СРЕДА                 9.10.2019.  Радионица

ЧЕТВРТАК          10.10.2019. Позоришна представа у Великом Градишту

                                                      Библиотека „Вук Караџић“Велико Градиште

      ПЕТАК                11.10.2019. Крос 

Учествовали су сви ученици са својим учитељима.

У понедељак 7.10.2019.године ученици су се такмичили у разним полигонским играма.После полигона настављено је дружење –Фудбал и Између две ватре.

У уторак 8.10.2019.године лепо време искористили смо за осликавање школског дворишта,како у Централној школи ,тако и у свим издвојеним одељењима.

У среду 9.10.2019.године у Централној школи  за ученике четвртог разреда, из  свих  одељења ,одржана је радионица на тему –Моје право.Водитељ радионице  била је учитељица Горица Костић.Асистирале су јој учитељица Сузана Перић и учитељица Наташа Николић.Деца су уживала у раду и дружењу.

У четвртак 10.10.2019.године су у препуној сали Културног центра у Великом Градишту,присуствовали смо и са великом пажњом пратили представу „Весела шума“.

Глумци су били ученици који су држали пажњу и пленили емоцијама.

Овом приликом посетили смо и библиотеку „Вук Караџић“у Великом Градишту.Након разгледања библиотеке и прелиставања књига,посета је завршена фотографисањем и позивом да што чешће будемо њихови гости.

У петак 11.10.2019.године организован је Крос за ученике од првог до осмог разреда.За ученике који су освојили прво,друго или треће место обезбеђене су пригодне дипломе.

Све предвиђене активности ученицима су биле занимљиве.Били су мотивисани и активни.

Време нас је послужило целе недеље.

Захваљујемо се свима који су помогли да се ова Дечија недеља успешно реализује.

>>ГАЛЕРИЈА<<

 

11.10.2019.

Јесењи крос

 

У петак, 11.10.2019. године у Средњеву је одржан јесењи крос, на коме су учествовали ученици од 1. до 8. разреда из матичне школе и подручних одељења.

Најбржи ученици биће награђени дипломама.

>>ГАЛЕРИЈА<<

 

10.10.2019.

ДАН ЗАМЕНЕ

 

У склопу обележавања Дечије недеље у школи у Макцу одржан је Дан замене. Реализатори активности били су ученици виших разреда који су желели да на кратко преузму улогу наставника. Замењени наставници су имали прилику да се врате у школске клупе и поново буду ђаци.

Био је ово дан за учење, али и за забаву. Ученици и наставници уживали су у  обрнутој ситуацији, о чему сведоче њихова раздрагана лица.

>>ГАЛЕРИЈА<<

 

 

 

18.09.2019.

Зелени принц у нашој школи


Ученици млађих разреда данас су уживали у позоришној представи Зелени принц великог срца, у извођењу Удружења за децу и младе ,,Сашка и дружина“ из Пожаревца. Насмејана лица наших најмлађих ученика и громогласни аплаузи говорили су више од речи, а да је великог срца, принц је доказао делећи поклоне деци и учитељима. Поводом 18 година рада Удружења, глумци су публику наградили слаткишима, свескама и књигама.

>>ГАЛЕРИЈА<<

 

02.09.2019.                                            

Добродошлица првацима

 

Свечани пријем ученика првог разреда и ове школске године обележио је први наставни дан у нашој школи. Осим учитеља и директора, првацима је добродошлицу пожелео и Божидар Грујић, заменик председника СО Велико Градиште, који им је уручио  пакетиће са школским прибором и слаткишима и пожелео им лепе и успешне школске дане.

 

30.06.2019.

ЕКСКУРЗИЈА КОЛЕКТИВА ШКОЛЕ

 

 

Колективна екскурзија реализована је 30.06.2019. гоодине. Овогодишња дестинација била је Бијељина и етно-село Станишићи.

Овом приликом упознали смо део богате туристичке понуде Републике Српске и сусрели се са  знаменитостима Бијељине и околине.

Посебну пажњу привукао је манастирски комплекс посвећен Светом Василију Острошком Чудотворцу који се налази у самом центру града, као и само етно-село Станишићи које плени аутентичношћу дрвених кућа, воденице, ковачнице и осталих објеката, од којих неки, осим музејске функције, имају и употребну вредност јер се у њима налазе ресторани и апартмани.

Фото галерију можете погледати >>овде<<

 

13.06.2019.

Дружење на Точку

 

 

Традиционално дружење запослених за крај школске године, ове године је уприличено на излетишту Точак.

Била је ово лепа прилика за дружење, коме су присуствовали и пензионери, а у склопу излета посећен је и споменик на Врањевцу посвећен српским војницима и цивилима погинулим у ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. године

 

 

 

11.06.2019.

 

                          Свечани пријем такмичара код директора школе

 

 

            У Основној школи „Миша Живановић“ у Средњеву, 11.06.2019. године код директора школе организован је свечани пријем ученика  који су остварили изванредне резултате на републичким такмичењима из појединих наставних предмета, као и  резултате на спортским такмичењима државног нивоа из џудоа и каратеа.

            Ученицима је директор школе Дејан Рајковић уручио дипломе и вредне књиге, честитао на изузетном успеху и захвалио се на презентовању школе на најбољи могући начин. Пријему су, поред ученика и њихових родитеља, присуствовали и предметни наставници који су припремали ученике за такмичење и одељењске старешине ученика.

            Између осталог, директор школе Дејан Рајковић  је истакао да постигнути резултати нису мали, да су сви у школи веома поносни на њих, али да они и обавезују да се и наредних година остане у врху. Директор школе Дејан Рајковић  је истакао и следеће: ,,Као мала сеоска школа немамо превише ученика присутних на такмичењима, али та неколицина ученика која оде на такмичење, углавном заврши такмичење на окружном и републичком нивоу. Тренд присуства наших ученика на републичким такмичењима траје већ низ година уназад. Само учешће ученика на републичком такмичењу је огроман успех за сваку школу, али ако ученици остваре пласман у првих 10 у републици, то је већ врхунски резултат. Врхунски резултати не долазе сами од себе, нити случајно, већ иза сваког врхунског резултата стоји мукотрпан рад, труд и залагање. С обзиром да већ годинама уназад имамо по неколико ученика који се пласирају у првих 10 у републици, а ове године и ученика који се пласирао у прва три, сматрам да је наставни процес у нашој школи изузетно квалитетан пре свега захваљујући младом и стручном кадру“, оценио је директор школе Дејан Рајковић.

            Награђени ученици учесници републичког такмичења из географије су:

·         Катарина Томић VIII-2  из Макца освојила је 2. место на републичком такмичењу из географије, уз менторски рад предметног наставника географије Александра Стојановића, професора географије. Одељењски старешина је Саша Бојовић, наставник немачког језика.

·          Александар Петковић VII-2 из Макца освојио је 6. место на републичком такмичењу из географије, уз менторски рад Александра Стојановића, професора географије. Одељењски старешина је Радојка Шукунда .

 Награђени ученици учесници републичког такмичења из  књижевне олимпијаде и српског језика  су:

·         Јована Лукић VIII-2 из Макца освојила је 8. место на републичком такмичењу из књижевне олимпијаде, уз менторски рад Радојке Шукунда, професора српског језика и књижевности.  Одељењски старешина је Саша Бојовић, наставник немачког језика.

·         Анђела Стевић VIII-2 из Макца освојила је 6. место на републичком такмичењу из српског језика и језичке културе, уз менторски рад Радојке Шукунда, професора српског језика и књижевности. Одељењски старешина је Саша Бојовић, наставник немачког језика.

Награђени  ученици  учесници државних и међународних такмичења у каратеу и џудоу су:

·         Немања Милосављевић VIII-2 из Макца освојио је 1. место на међународном турниру у каратеу као члан карате клуба ВГСК-а Велико Градиште. Одељењски старешина је Саша Бојовић, наставник немачког језика.

·         Стефан Обрадовић VIII-1 из Камијева освојио је прво место на државном првенству у џудоу као члан џудо клуба ВГСК-а из Великог Градишта. Одељењски старешина је Невена Стојановић Јасић, професор српског језика и књижевности

·         Младен Обрадовић VI-1 из Камијева освојио је 1. место на државном такмичењу у џудоу као члан џудо клуба ВГСК-а из Великог Градишта. Одељењски старешина је Ивана Домановић, наставник немачког језика.

 

 

 

 

28.05.1019.                                                  НАША ШКОЛА У ЧАСОПИСУ "КЛИК"

 

22.05.2019.                       КАКО СЕ ЖИВЕЛО У ДОБА НЕМАЊИЋА   - Огледни час

У среду, 22. маја, одржан је огледни час из предмет Природа и друштво у реализацији колега Сузане Перић, Солфине Јовановић и Милоша Мишчевића и ученика нижих разреда одељења у Средњеву.

>>ГАЛЕРИЈА<<

 

15.05.2019.

Вече смеха у Божевцу

 

Вече смеха, манифестација коју по четврти пут организује ОШ ,,Милисав Николић“, одржано је 15. маја 2019. у Божевцу.

Нашу школу су представљала браћа Немања и Никола Милосављевић, ученици осмог разреда, који су овом приликом извели комад ,,С оне стране дуге“ и кроз хумор указали на односе на релацији село – град.

Представа је поздрављена аплаузима, а Никола  је  добио награду за најбољу мушку улогу.

 

 

10.05.2019.

                                              Одржан крос РТС-а

 

Традиционални крос РТС-а одржан је у петак 10.05.2019. године у Средњеву.

Учешће у најмасовнијој спортској манифестацији у Србији узели су скоро сви   ученици наше школе од првог до осмог разреда.

Најбржим учесницима биће додељене дипломе.

>>ГАЛЕРИЈА<<

 

19.04.2019

Екскурзија ученика седмог и осмог разреда

 

Дводневна екскурзија ученика седмог и осмог разреда реализована је 19. и 20. априла 2019. године на релацији: Средњево-Мишар-Текериш-Тршић-Ваљево (Народни музеј, Муселимов конак)-Бранковина-Средњево.

Екскурзију је реализовало 49 ученика и 4 наставника. Остварени су сви васпитно-образовни циљеви и задаци, као и корелација са српским језиком, историјом, географијом, ликовном културом...

>>ГАЛЕРИЈА<<

 

18.3.2019.

Одржано школско такмичење у рецитовању

 

У  централној школи у Средњеву данас је одржано школско такмичење у  рецитовању. Такмичење се одржава у склопу традиционалне смотре рецитатора Песниче народа мог.Учешће су узели ученици од првог до осмог разреда који су се такмичили у две старосне категорије. На општински ниво такмичења пласирали су се следећи ученици:

Млађи узраст

1.      место: Сташа Радуловић (Луцкаста песма, Љ. Ршумовић);

2.      место: Дуња Рашковић (Балада о заборавном деди, М. Витезовић);

3.      место: Софија Рајић (Кад би јастуци проговорили, М. Антић)

Средњи узраст

1.      место: Марко Миленковић (Најгори тата у граду, Н. Попадић);

2.      место: Милица Павловић (Предосећање, Д. Максимовић);

3.      место: Катарина Ђорић (Неке важније ствари, В. Јовић);

            Невена Ђорђевић (Покошена ливада, Д. Максимовић)

 

Победници ће представљати нашу школу на општинском такмичењу које ће се одржати 22.3.2019. године у Културном центру у Великом Градишту. Желимо им успех у даљем такмичењу!

 

18.04.2019.        ДАН ШКОЛЕ ОШ "МИША ЖИВАНОВИЋ"

 

Прослава Дана школе

Ове школске године Дан школе обележен је низом пригодних активности.
У преподневним часовима на месном гробљу положен је венац на гроб Мише Живановића.

Свечани пријем гостију уприличен је у централној школи, a потом је уследила приредба у извођењу ученика свих разреда. Тема овогодишње приредбе је ,,С оне стране дуге“. Ученици су пред препуном салом Дома културе у Средњеву извели богат програм, указујући на предности савремених токова, али и и на значај очувања традиције.

Свечани ручак за званице и раднике школе био је у Парохијском дому у Царевцу.

Овом приликом додељене су јубиларне награде запосленима, а наставнику Вукадину Милићу, који је ове школске године отишао у пензију, уручен је пригодни поклон.

 

5.3.2019.  ИГРЕ ЗА ЕНЕРГИЈУ

 

 

29.1.2019.

      СВЕТОСАВСКИ КВИЗ У ВЕЛИКОМ ГРАДИШТУ

У Народној библиотеци „Вук Караџић“ у Великом Градишту 29.1.2019. године одржан је традиционални Светосавски квиз за ученике 3. разреда.

Ове године такмичари су били ученици основних школа из Мајиловца, Великог Градишта и Средњева. Нашу школу је представљала трочлана екипа у следећем саставу: Анастасија Јанковић, ученица из Чешљеве Баре и Тара Зеленкапић и Милица Крстић, ученице из Камијева.

Ученици су показали да врло добро познају живот и дело нашег првог просветитеља.

Екипа наше школе освојила је 2. место. Честитамо нашим представницама, као и њиховим учитељицама Горици Костић и Јовани Живковић.

Сви учесници на поклон су добили књиге и школски прибор.

 

 

27.01.2019.  

Школска слава у Макцу

Свети Сава је свечано и традиционално обележен у Макцу. Ученици и наставници су присуствовали литургији у цркви.

Затим су ученици пригодним песмама и рецитацијама показали шта знају о нашем првом просветитељу. Пред препуним храмом низали су се стихови о животу и делу нашег првог просветитеља, истичући значај 2019. године, када обележавамо осамсто година самосталности Српске православне цркве.

За све ученике и осталу присутну децу обезбеђени су пакетићи, а колачари су били ученици осмог разреда.

 

16. 01. 2019.                                      ,,Краљица глумишта - Жанка Стокић“

 

У нашој школи данас су гостовали глумци Удружења уметника ,,Пламен културе“ из Пожаревца.

Изведена је монодрама ,,Краљица глумишта-Жанка Стокић“. Радња се дешава у последњој ноћи Жанкиног кошмарног живота и даје неку врсту његовог пресека.

Ученици виших разреда су са пажњом и интересовањем пратили комад о тешкој судбини славне глумице, продубљујући знања о њој, али истовремено и развијајући љубав према драми и позоришту уопште.

 

7.12.2018.

ПОСЕТА МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ МЛАДЕНА ШАРЧЕВИЋА ШКОЛИ У СРЕДЊЕВУ

Поводом посете Министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића Основној школи „ Миша Живановић“ у Средњеву, директор школе Дејан Рајковић се обратио јаности.

            Велико ми је задовољство што је нашу школу посетио Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. Ту посету смо јако дуго чекали јер је то јединствена прилика да министра упознам са свим проблемима и тешкоћама са којима се свакодневно суочавамо у школи.  

            Предмет посете је била нова школска зграда у Средњеву која је у изградњи већ две деценије. Од 2003. године од када је стављена под кров и од кад јој је уграђена столарија, није било озбиљнијег улагања све до 2017. године. Те године је Министарство просвете, науке и технолошког развоја определило 12 милиона динара и општина Велико Градиште 2,5 милиона динара и изведени су радови у следећем обиму:

·         Спољашња и унутрашња водоводна инсталација ( вода доведена до објекта и инсталација постављена у левом крилу зграде )

·         Урађена је трећа фаза радова на реализацији дела пројекта електроинсталације

·         Спољашња и унутрашња канализациона инсталација ( канализација постављена у левом крилу зграде )

·         Изграђено постројење за прочишћавање отпадних вода и емшер јама

·         Уклоњени су постојећи носећи стубови, преградни зидови и носеће греде у фискултурној сали и изграђене нове носеће греде

·         Извршена је бетонажа са армираним бетоном у левом крилу зграде приземља

·         Извршена је хидро и термо изолација подова и постављен је естрих у левом крилу зграде приземља

·         Сазидани су преградни зидови у свлачионицама и санитарним чворовима приземља и спрата

·         Извршено је малтерисање зидова и плафона читавог левог крила зграде приземља и спрата

·         Постављена је подна и зидна керамика у холу и левом крилу приземља

Завршетком нове школске зграде омогућили би смо ученицима далеко квалитетније услове за учење као и њиховим наставницима за рад.

Школски објекат у коме се тренутно изводи настава је стар више од 70 година. На њему никада није било озбиљније адаптације и репарације. Последњих година је локална самоуправа на челу са председником Општине Драганом Милићем одвојила нека средства на изради изолације, фасаде, гомобранске инсталације и хидрантске мреже да би се повећала енергетска ефикасност и пре свега безбедност ученика. Стари школски објекат нема фискултурну салу па ученици изводе наставу физичког васпитања напољу и по сунцу и по киши и по снегу и када су температуре у минусу. На старом школском објекту је још увек прва столарија  као и школски намештај али то није омело наше ученике и наставнике да постижу врхунске резултате на разним такмичењима. Сваке године из појединих наставних предмета по неколико наших ученика дође до републичког нивоа такмичења и уђе у првих 10 у републици. То је за нас као малу сеоску школу која има око 200 ученика у 10 села која гравитирају централној школи, изузетан резултат. 

Средства која се у овом тренутку потражују за потпуни завршетак грађевинских радова и радова на термотехничкој инсталацији школског објекта износе 40 милиона динара. Оно што је за нас у овом тренутку најважније, јесте да наша школа настави континуитет финансирања од стране Министарствапросвете, науке и технолошког развоја. Искрено се надам и очекујем да следеће 2019. године изведемо радове у вредности од бар 20 милиона.

Прелазак у нови школски објекат у коме је изграђена фискултурна сала је приоритет који нема алтернативу.

 

Видео прилоге можете погледати на следећим линковима:

Прилог_1

Прилог_2

Прилог_3

 

 

15.12.2018.                          Стручно усавршавање запослених

 

У централној школи у Средњеву 15.12.2018. године реализован је семинар о пројектној настави. Семинару су присуствовали учитељи, наставници и стручни сарадници, који су на овај начин усвојили и проширили знања о новинама у настави, а исте већ увелико налазе примену у првом и петом разреду.

Овим семинаром настављен је континуирани ток стручног усавршавања запослених, а уједно је ово била лепа прилика за дружење и размену искустава.

 

 

 

05.12.2018. Пројекат  "Дигитални наставник"

У оквиру пројекта "2000 дигиталних наставника", наставница енглеског језика , Данијела Вукашиновић, је демонстрирала колегама који су присуствовали часу како се управља опремом као и начин на који се користи дигитални уџбеник. Учешћем на овом пројекту добијена је следећа опрема; лаптоп рачунар, пројектор, мобилни сталак за пројектор, звучници и друга пратећа опрема.

 

 

05.12.2018. Ученички парламент

Ученички парламент је добио свој виртуални простор, ученици имају на располагању читање блога Ученичког парламента као и преглед сајта истог. Сајт и блог имају за циљ да појачају брзину информација и обавештења међу ученицима као и брзину саме комуникације о дешавањима у школи, јачање позитивних ставова и стварању демократске средине за развој праведних и срећних ученика.

 

 4.12.2018.  Народна традиција

У уторак 4.12.2018. год. ученици другог разреда подручног одељења из Царевца, одржали су приредбу у присуству родитеља, на тему из Народне традиције "Свуда пођи, кући дођи" - усељење у нову кућу.

>>Галерија<<

 

22.11.2018  Превенција злоупотребе психоактивних супстанци у школама

Ученици седмог разреда, представници родитеља и наставника присуствовали су предавању о психоактивним супстанцамаи њиховој злоупотреби у школама.
Предавање је одржано 22.11.2018. у ОШ ,,Иво Лола Рибар“ у Великом Градишту, а реализовано је у организацији Завода за
јавно здравље из Пожаревца.
Циљ предавања је подизање свести о штетности наркотика и психоактивних супстанци, као и упознавање са ризицима и
последицама које њихова употреба носи.

 

08.11.2018.  Обележени Вукови дани

Традиционална манифестација у знак сећања на реформатора српског језика и
правописа одржана је 08.11.2018. године у централној школи и у подручним
одељењима.
Ученици свих разреда узели су учешће у приредбама, ликовним и литерарним
радионицама, као и у квизу о Вуку Стефановићу Караџићу. На овај начин одали су
почаст нашем великану и показали изванредна знања о његовом животном путу и
делу.

 

 

29.10.2018.     "Зато што те се плашим"

У циљу превенције вршњачког насиља међу ученицма и младима уопште, у
понедељак, 29.10. 2018. године, у сали Дома културе у Средњеву, одржана је
позоришна представа ,,Зато што те се плашим“. Представи су присуствовали
ученици од четвртог до осмог разреда. Тема представе је понашање мадих, њихови
добри и лоши поступци и могућности решавања конфликата, а самим тим и
спречавање насиља. У другом делу програма, ученицима се обратио др Жарко
Требјешанин, познати психолог, а на самом крају овог лепог и пре свега корисног
дружења, ученици су давали своје предлоге за избегавање и решавање сукоба и
спречавање насиља у свакодневним животним ситуацијама.

 

28.10.2018.  Сећање на колегу

У недељу, 28.10.2018. године на сеоском гробљу у Средњеву постављен је надгробни споменик преминулом колеги Драгиши Хаџићу, професору математике у нашој школи.

   На иницијативу директора школе Дејана Рајковића, Наставничко веће је прихватило предлог за покретање акције прикупљања новчаних средстава за подизање споменика. Акција је трајала нешто дуже од годину дана и у њој су учествовали сви запослени у школи.

   Драгиша Хаџић је био родом из Блаца, а ратни вихор деведесетих година прошлог века затекао га је у Републици Хрватској, одакле, са породицом, долази у Средњево и запошљава се као наставник математике. У Средњеву, у самоћи, проводи последње године свог живота иако је иза себе оставио двоје деце и супругу. Преминуо је 2012. године у 63. години живота.

   Колега Хаџић је у сећању колектива остао упамћен као драг и поштен човек и квалитетан педагог. Овим хуманим гестом колектив ОШ ,,Миша Живановић“ чува успомену на њега и његов допринос раду школе, али истовремено шаље и поруку његовој породици да није заборављен, јер као што давно рече Цицерон: ,,Живот умрлих је у памћењу живих.“

 

 

 

23.10.2018. Недеља здраве хране

Поводом недеље здраве хране, ученици 1. и 2. разреда подручног одељења у Царевцу имали су радионицу

"Здрава храна - здрав живот"

 

5.10.2018. Јесењи крос 2018.

 Традиционални јесењи крос одржан је 05 .10. 2018. године у Средњеву. Учествовали су ученици од 1. до 8. разреда из матичне школе и свих подручних одељења. Осим за спортско надметање, ово је била прлика и за дружење и игру.

  Ученицима који су освојили прва три места на кросу биће уручене дипломе.

 

>>ГАЛЕРИЈА<<

 

Освојена места на кросу:

 

Први разред (девојчице)

 

     1.  Анастасија Ђорђевић, Десине

     2.  Анастасиа Богичић, Љубиње

     3.  Лана Илић, Гарево

 

Први разред (дечаци)

 

 1. Младен Миленковић, Печаница
 2. Душан Настасовић, Царевац
 3. Лука Стокић, Печаница

 

Други разред (девојчице)

 

1.      Теодора Пајић, Царевац

2.      Дуња Рашковић, Царевац

3.      Дуња Поповић, Гарево

 

Други разред (дечаци)

 

 1. Андрија Тмушић, Средњево
 2. Михајло Лазић, Љубиње
 3. Богдан Лазић, Љубиње

 

Трећи разред (девојчице)

 

 1. Тамара Страиновић, Дољашница
 2. Уна Миловановић, Царевац
 3. Софија Савић, Макце

 

Трећи разред (дечаци)

 

 1. Огњен Шојмесковић, Печаница
 2. Лазар Петковић, Макце
 3. Димитрије Ивковић, Гарево

 

Четврти разред (девојчице)

 1. Ана Марија Тмушић, Средњево
 2. Ања Јовић, Десине
 3. Дајана Симић, Макце

 

Четврти разред (дечаци)

 

 1. Данко Обрадовић, Камијево
 2. Алекса Николић, Средњево
 3. Александар Матић, Макце

 

Пети разред (девојчице)

 

 1. Софија Стевановић, 5/2
 2. Елвизана Мамудовски, 5/1
 3. Јана Танасковић, 5/1

 

Пети разред (дечаци)

 

     1.  Филип Радовановић, 5/1

     2.  Андреа Атанацковић, 5/1

     3.  Огњен Зеленкапић, 5/1

 

Шести разред (девојчице)

 

 1. Ајша Мамудовски, 6/1
 2. Тијана Петковић, 6/2
 3. Милица Милорадовић, 6/1

 

Шести разред (дечаци)

 

 1. Милан Живковић, 6/1
 2. Лука Стевић, 6/1
 3. Марко Миленковић 6/1

 

Седми разред (девојчице)

 

 1. Невена Ђорђевић, 7/1
 2. Милица Обрадовић, 7/1
 3. Надица Павловић, 7/1

 

Седми разред (дечаци)

 

 1. Лазар Савић, 7/1
 2. Вељко Бранковић, 7/2
 3. Душан Јовић, 7/2

 

 

Осми разред (девојчице)

 

 1. Јана Стојићевић, 8/2
 2. Александра Миладиновић, 8/1
 3. Софија Шојмесковић, 8/1

 

Осми разред (дечаци)

 

 1. Никола Милосављевић, 8/2
 2. Маттео Пајкић, 8/1
 3. Алекса Живковић, 8/1

 

 

5.10.2018.        Активности ученика школе у Царевцу поводом Дечје недеље

>>ГАЛЕРИЈА<<

 

 

27. 09.2018.    Игре без граница

Ученици млађих разреда из Печанице и Десина учествовали су у спортској манифестацији ,,Игре без граница“, чији је домаћин ове школске године била ОШ ,,Вук Караџић“ из Мајиловца, тј. подручно одељење у Курјачу. Ученици су се надметали у разним спортским дисциплинама, а није изостало ни дружење, како ученика, тако и учитеља из  Великог Градишта, Голупца, Браничева, Раброва, Мајиловца и Средњева. По завршетку спортских активности, сви учесници манифестације обишли су манастир Нимник.

 

25.09.2018.   Безбедност деце - предавање

 

Данас је у нашој школи почео нови круг предавања о безбедности деце. Ученици 4. и 6. разреда  једном месечно ће да присуствују предавањима која држе представници МУП-а из Великог Градишта. Настава ће бити реализована у оквиру часа одељењског старешине. Предавања прате разне области безбедности деце. Њихов циљ је оспособљавање ученика да у свакодневном животу примене знања о својој и општој безбедности. Тема данашњег предавања била је безбедност деце у саобраћају.

 

 

  03.09.2018.                                               Свечани пријем првака 

 

Првог наставног дана ове школске године организован је свечани пријем у част нове генерације ученика првог разреда. Ово је традиционални начин да се нашим најмлађим ђацима пожели добродошлица у шклске клупе. Прваци су се упознали са учитељима и са школом.

Општина Велико Градиште је, као и претходних школских година,  обрадовала прваке поклонима. Божидар Грујић, заменик председника СО Велико Градиште, уручио им је пакетиће са школским прибором и слаткишима и пожелео им лепе и успешне школске дане.

 

26.6.2018.                                   Такмичења ученика 

 

Као и претходних година, и ове школске године, ученици наше школе учествовали су на свим нивоима такмичења и смотри и на тај начин допринели афирмацији  школе.

Посебно  је важно истаћи да смо у школској 2017/18. години имали представнике на два државна  такмичења.Ученица 7/2 Јована Лукић представљала је нашу школу на Републичком такмичењу из књижевнопсти у Сремским Карловцима  и  освојила 8. место. Анђела Стевић, такође ученица 7/2, била је учесник Републичког такмичења из српског језика и језичке културе у Тршићу и том приликом заузела је високо 6. место.

Ученици који су освојили места на такмичењима у шк. 2017/18. години:

1. Анђела Стевић, 7/2, Српски језик и језичка култура

·         Општинско такмичење, 1. место

·         Окружно такмичење, 1. место

·         Републичко такмичење, 6. Место

2. . Катарина Томић, 7/2, Српски језик и језичка култура

·         Општинско такмичење, 3. место

3. Јована Лукић, 7/2, Српски језик ( Књижевна олимпијада)

·         Општинско такмичење, 2.место

·         Окружно такмичење,  2. место

·         Републичко такмичење, 8. место

4. Сара Тадић, 3. разред, Математика

·         Општинско такмичење  3.место

5. Катарина Томић, 7/2, Математика

·         Општинско такмичење, 2. место

6. Немања Стокић, 8/1, Енглески језик

·         Општинско такмичење, 3.место

7. Катарина Миловановић, 8/2, Енглески језик

·         Општинско такмичење, 3.место

8. Александра Живковић, 8/2, Немачки језик

·         Општинско такмичење,  3.место

9. Александар Петковић, 6/2, Историја

·         Општинско такмичење, 3. место

10. Стефан Јивичић, 5/2, Биологија

·         Општинско такмичење, 1. место

11. Немања Стојадиновић, 6/2, Биологија

·         Општинско такмичење, 1. место

12. Александар Петковић, 6/2, Биологија

·         Општинско такмичење,  2. место

·         Окружно такмичење, 3. место

13. Катарина Томић, 7/2, Биологија

·         Општинско такмичење,  2. место

·         Окружно такмичење,  2. место

14. Катарина Томић, 7/2, Географија

·         Општинско такмичење, 2. место

·         Окружно такмичење,  2. место

15. Александра Живковић, 8/2, Географија

·         Општинско такмичење,  2. место

·         Окружно такмичење,  3. место

16. Никола Милосављевић, 7/2, Географија

·         Општинско такмичење, 2. место

17. Немања Милосављевић, 7/2, Географија

·         Општинско такмичење,  3. место

18. Ђорђе Недељковић,  8/2,  Географија

·         Општинско такмичење,  3. место

19. Невена Ђорђевић, 6/2, такмичење у рецитовању (Смотра Песниче народа мог)

·         Општинско такмичење,  3. место

 

 

     1. Јун 2018.    Божевац,  такмичење у модерном плесу "За сјај у оку"

  Остале слике погледајте овде.

     

 

25.5.2018.                                                            Сусрет са свемиром

 

Ученици наше школе имали су јединствену прилику да доживе незаборавно искуство и да буду у окружењу планета, сазвежђа и галаксија.

Астрономско друштво ,,Магеланов облак“ организовало је 15.05. 2018. године гостовање мобилног планетаријума у сали Дома културе у Средњеву. Заинтересовани ученици упознали су се са мобилним планетаријумом као савременим наставним средством, које на веома ефектан начин демонстрира изглед, кретање и основне елементе небеске сфере.

Садржај предавања био је у корелацији са светом око нас, географијом, биологијом, физиком, хемијом, математиком...

Галерију можете погледати овде.

 

12.4.2018.    ДАН ШКОЛЕ

 

Приредба поводом дана школе

 

Ове године одржана је приредба поводом обележавања Дана школе, под слоганом "Нек свуд љубав сја". Приредбу је сачињавао програм богате садржине. Изведене су бројне рецитације, ритмичке и фоклорне тачке, драмски комади...

 

 

 

Свечани ручак поводом дана школе

 

 

 

Посета библиотеци у Великом Градишту

  

 

 

Цртање по асфалту

   

 

 

Излет у манастир Тумане и Голубачки град

 

    

 

 

 

Приредба, дан школе 2018.

  Остале слике погледајте овде.

 

 

Ликовна колонија, Голубац

Остале слике погледајте овде.

 

 

 

Ускршњи вашар

    Остале слике погледајте овде.

   

 

 

  20.3.2018.                                             Одржано школско такмичење у рецитовању

 

                        У уторак, 20. марта 2018. године, у нашој школи одржано је школско такмичење рецитатора. Такмичили су се ученици од I до VIII  

                  разреда. Учествовало је укупно 24 ученика. Сви рецитатори су похваљени .На општинско такмичење пласирало се шесторо  ученика. То су:

 

1. Сара Миленковић,  3. разред; песма Ј .Ј. Змаја „Ко си ти ?“

2. Софија Рајић, 3. разред; песма Љ. Ршумовића „Ах, што ја немам седам глава!“

3. Бранислав Шекуларац, 3. разред; песма Б. Црнчевића „Шта је највеће“

4. Марко Миленковић, 5. разред; песма М. Антића „Досадна песма“

5. Катарина Томић, 7. разред; песма Б. Станојевић „Обичним речима речено“

6. Невена Ђорђевић, 6. разред; песма М. Антића „Дрхтава песма“

    Ови ученици ће представљати нашу школу на Општинској смотри рецитатора, која ће се одржати у петак, 23. марта 2018. у Културном центру „Властимир Павловић Царевац“ у Великом Градишту.

    Желимо им много успеха у даљем такмичењу!

 

 

21.2.2018.                                Oбележен Међународни дан матерњег језика

 

   Међународни дан матерњег језика обележава се широм света 21. фебруара, а ове године први пут  је обележен и у нашој школи. Циљ је промовисање језичке и културне разноврсности и вишејезичности, као и неговање матерњег језика.

   Душко Радовић је рекао: ,, Волите српски језик свакога дана помало. Српски језик нема никога другог осим нас“.

   Колико воле српски језик, показали су и наши ученици. Они су 21. фебруара читали драмске текстове наших најпознатијих комедиографа,  уочавајући речи из страних језика и замењујући их домаћим изразима.

    На овај начин послали смо поруку да је лепо и корисно знати и говорити стране језике, али да не треба дозволити страним речима и изразима да замене наше домаће. Толико дугујемо нашем језику, прецима и свим просветитељима и реформаторима српског језика, као и будућим нараштајима.

 

 

27.1.2018.

Свети Сава

 

Дан Светог Саве је ове године обележен као радни, али ненаставни дан. Ученици су најпре присуствовали литургији која је одржана у цркви, а након литургије су се окупили у холу школе где је одржана приредба. На приредби је најпре хор извео химну Светом Сави. Након тога ученици су извели многобројне рецитације, драмска дела, а читан је и животопис овог светитеља. После приредбе у школи је пререзан колач.

      Слике погледајте овде.

 

 

Прослава Светог Саве у Макцу

 

   Свети Сава, школска слава, свечано и у духу традиције обележен је и прослављен у Основној школи ,, Миша Живановић“ у Макцу.

   Ученици и наставници су присуствовали литургији, а потом су,  након пригодне беседе, показали шта знају о нашем првом просветитељу. Пред препуном црквом ученици су рецитовали и казивали текстове о животу и делу нашег великана.

  Сви ученици наше школе  добили су  пакетиће, а ове године улогу колачара преузели су ученици осмог разреда.

 

 

                

 

 

Прослава Светог Саве у Камијеву

 

 

31.12.2017.

Нова година  2018.

  

У сусрет Новој години одржана је приредба, коју су приредили ученици нижих разреда. Они су извели два краћа драмска дела, као и многобројне рецитације и хорске песме. Након приредбе уследило је фотографисање ученика са Деда Мразом.

     Слике погледајте овде.

 

 

Угледни час 7.11.2018.

Остале слике погледајте овде.

 

21.09.2017.   Безбедност у саобраћају

 

Ове школске године ученици 4. и 6. разреда једном месечно присуствоваће  предавањима о безбедности. Предавачи су представници МУП-а из Великог Градишта. На овај начин, уз сарадњу са школским тимовима, деца ће учити о безбедности у саобраћају, о штетности дроге и алкохола, о вршњачком насиљу, о заштити од трговине људима, безбедном коришћењу интернета, о понашању у ванредним ситуацијама (пожар, поплава, земљотрес...)

Данас је у централној школи у Средњеву одржан први у низу предвиђених часова. Тема данашњег предавања и презентације била је безбедбост у саобраћају. Ученици су са великом пажњом и интересовањем пратили предавање и активно учествовали у њему.

                    

 

 

 

следећа страна>>